En stor tratt får vätskan att rinna smidigt och effektivt

En tratt underlättar i många lägen. Den är till för att hälla över vätska från en behållare av något slag till en annan. Uppgiften kan kräva att tratten stundtals är liten men vanligtvis så brukar en stor tratt underlätta.

Tratten är konformad och den har en öppning på ovansidan där man häller vätskan. Undertill smalnar tratten av och formar sig som ett rör. På så sätt blir det lätt att kunna styra dit man vill att vätskan ska transporteras fortsättningsvis, exempelvis om man ska fylla på en flaska.

Det är angeläget att de är robusta samt hållbara. Vanliga material på trattar är rostfritt stål alternativt plast. Ifall man till exempel hanterar vätskor som är frätande är tratt i stål att föredra.

En stor tratt innebär fördelen att det blir mindre risk för spill. Är mynningen omfattande från den behållare man häller ifrån och det handlar om en stor mängd vätska så kan flödet bli kraftigt. Då är det självfallet lättare att rikta in flödet i en stor tratt snarare än i en liten. Exempelvis kan det handla om att man ska hälla i bensin i en tank, alternativt fylla på olja eller liknande.

I en sådan situation vill man helst undvika spill. Dels för att man för egen del ej vill riskera att få vätska på sig, men också spillda droppar kan bli kostsamma. Ännu ett exempel på när man helst vill ha en stor tratt är när man brygger eget vin hemma. Då måste omtappningar ske smidigt då det hälls fram och tillbaka många gånger, men därutöver kan spill bli tämligen kostsamt i längden.

fattratt

Eftersom det primära syftet med en tratt är att vätska ska överföras till en behållare med liten mynning där trattens avsmalnade rör ska få plats så bör man tänka på att tappa sakta. Man bör ge vätska tid att flöda ner för att undfly att trattens gap ska bli överfull och rinna över.

En tratt är ett ypperligt redskap i köket. När man till exempel ska hälla upp saft som man kokat eller några ingredienser av olika slag så är en rejäl tratt att föredra. Det kan emellanåt vara besvärligt att komma åt med tratten och då kan man använda sig av en extradel i form av ett förlängningsrör som går att böja.

När man handlar en ny tratt så brukar det ingå ett förlängningsrör. Annars kan man med en aning kreativitet konstruera ett eget. Ett förlängningsrör passar förträffligt att använda speciellt när man använder en stor tratt eftersom otympliga situationer stundvis kan uppstå.