Hjälper handsprit mot en pandemi?

Nya virus dyker upp hela tiden. Strukturen av det nya Coronaviruset överraskar alla. Virustyper av den sorten är lättare att utrota. Många faller fortfarande i den klassiska handsprit fällan.

Handsprit

När en pandemi sveper fram över världen är det viktigt att förstå vad det rör sig om för virus eller bakterie. Men oavsett vilket är det givetvis en fördel om du håller god handhygien. Om du vidtar rätt åtgärder kan du eventuellt undvika att bli sjuk.

Tvål eller handsprit, vilket kommer att fungera bäst?

Att handsprit dödar allt är fortfarande en populär uppfattning, men medlet är verkningslöst vid en pandemi. Frågan har ett enkelt svar. Bakterier och virus har ofta en egen skyddsbarriär, tvål kan angripa den barriären på ett mycket effektivt sätt. Oftast räcker det med att använda vanlig tvål och vatten.

De flesta ur vårdpersonalen rekommenderar ju handtvätt före handsprit. Det är möjligt att handspriten kan bryta ned vissa delar av coronaviruset. Metoden har dock sina brister och det finns bättre alternativ att använda sig av.

Handsprit och handtvätt har ungefär samma verkan mot coronaviruset. Handsprit är dock inte det bästa medlet vid desinfektion.

Alkoholfri handdesinfektion fungerar bra

Många blir besvikna på hur handsprit presterar. Man måste gnugga ordentligt. Om inte så förlorar handspriten sin bakteriedödande effekt.

Då kanske du ska köpa en bakteriedödande tvål istället. Du måste välja en desinfektion typ som ger dig ett korrekt virusskydd

Det är inte säkert att desinfektion med handsprit fungerar om du är förkyld. Du ska inte tro att all ytdesinfektion fungerar på samma sätt. Du måste veta vad som ger ett bra virusskydd.

Ta inte lätt på desinfektion

Om du använder desinfektion först när du är smittad så är det försent. De som brukar tvätta händerna regelbundet har redan vanan inne. Det ger dig ett bra virusskydd.

Desinfektionsmedel

Det är inte ovanligt att man struntar i att tvätta händerna efter ett toalettbesök. Det är vanligt att resonera att det inte behövs om man ändå inte rör vid sig själv. Glöm inte bort att du ändå rör vid ytor inne på toaletten.

Desinficera mer än dina händer för ett fullgott virusskydd

Coronaviruset likställdes inledningsvis med influensa. De som blickade söderut och såg vad som hände i Italien insåg dock att det var fråga om något mycket allvarligare.

Vid pandemier hjälper sällan vanlig handdesinfektion. Nu finns antibakteriell spray att köpa i handeln. En enkel väg till ett bra virusskydd.

Produkterna som du använder måste vara både säkra och effektiva

Är du en av dem som har gått på myten om handsprit. alcogel Så är det inte. Det är inte alltid säkert att använda handsprit mot virus. Kanske överskattar du då hur bra virusskydd som du egentligen har.

Bakterier och virus är inte allt. Du vill ju inte använda ett handdesinfektionsmedel med alkohol som är så starkt att det skadar din hud. Det är inget vidare. Det gäller särskilt om du ska gnugga in det flera gånger dagligen.

Välj istället en mild men effektiv vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion som fungerar minst lika bra som antiseptisk tvål. Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även när andra tillverkare har slut. Det är en produkt för dina händer.

Frukt, grönsaker och matvaror kan sprayas med kolloidalt silver och ätas när det torkat. Då kan du bortse från tredagars karantän.

Bra desinfektion är användbart även i mer normala tider. Den kan behövas då och då.
Vi vet ju av vana att man måste gnida in med tvål och då blir den mycket effektivare att använda. Antibakteriella medel finns som sprayer också.

När ska du vara extra noggrann?

Om de redan har fått sjukdomssymtom så är det försent. Om du redan har vanan inne för att tvätta händerna så är det ingen fara.

Alkoholfri handdesinfektion är mycket bättre än handsprit mot virus. Utöver en bra antiseptisk tvål som du använder regelbundet kan du använda en bakteriedödande spray som ger dig ett skydd mot pandemi såväl som andra typer av bakterier och virus.

Så desinficerar du både skonsamt och effektivt

Tänk på att bakteriedödande spray med alkohol kan ha en slitande effekt på händerna som blir mycket obehaglig. Huden blir så torr att du får sår. Det är inte särskilt behagligt.

Om du har sår så kan virus ta sig in den vägen. Sådant måste man tänka på innan man använder handsprit för att skydda sig vid en pandemi. Många väljer istället att prova Smittstopp, Forte och Pandemstop. Medlen håller huden len så att den inte torkar ut.