Det går att söta genom sötningsmedel på ett nyttigare sätt än genom socker

Det är jättemånga som troligen inte kan ha i tanke sej livet utan.

Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Genom att använda sig av medel som sackarin så kan man fortfarande få den söta smaken men med gott samvete.

Sackarin är inte det enda eller effektivaste alternativet till normalt vitt socker

Som sötningsmedel upptäcktes sackarin redan på 1800-talet och har använts som som sötningsmedel sedan dess mest för kaffe och te. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. Sötningseffekten är hela 500 ggr jämfört med vanligt socker, men den lite kemiska metalliska smaken uppskattas inte av alla.

Sukralos är ett annat alternativ när man söker ett alternativt sötningsmedel som dessutom smakar verkligt gott och är nästan fritt från kalorier.

Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Cyklamat är återigen ett sötningsmedel fast svagare än Sukralos.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.

Ett annat sötningsmedel som är mycket känt är aspartam som är uppbyggt av två olika aminosyror, nämligen fenylalanin och asparaginsyran. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Aspartam har ett problem, att det smakar kemiskt.

Några medel har blivit ordentligt omtyckta genom att de är helt naturliga

Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.

Stevia som också kallas sötflockel gjorde många glada när det släpptes fritt på marknaden.
Stevia finns att tillgå som sötströ och är som namnet säger ett slags strösötmedel fast mycket nyttigare än vanligt strösocker. Detta sötströ är cirka 18 gånger sötare än vanligt standardströsocker.

Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.

Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Ser ut och smakar som socker. Kommer på hedrande 2:a plats i smak efter Sukralos.

Sukralos och Erytritol kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men på prisad.se och allt-fraktfritt.se finns de alltid.

När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.

Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Till “syvende og sist” är det ju smaken som ska avgöra vilken du vill använda.